Després de l’èxit del I Cicle de Documental Social hem preparat una segona part! Guardeu els tercers divendres d’octubre, novembre i desembre, a les 19h a La Sala (Sant Antoni de Vilamajor: Avinguda Alfons I, 28).
Mireu quina programació de luxe:
18 d’octubre: “VIURE AL LÍMIT”, amb una directora (Càmeres i Acció, 2017)
El documental narra el transcurs de vida de diferents persones amb diagnòstic d’Intel·ligència Límit. El recorregut es centra en les diferents etapes que ha de passar qualsevol persona durant la seva vida: L’escola, l’institut, l’entrada al mercat laboral, les relacions de parella, l’oci, l’arribada de certes responsabilitats i la maduresa. Un 1,5 % de persones forma part del col·lectiu amb intel·ligència límit a Catalunya. Un tipus de problemàtica que tot i que a vegades pot ser gairebé invisible per a la societat, a la vegada és aquesta la que aixeca murs entre allò que volem o ens agradaria fer i allò que realment ens permeten fer. Una mirada al límit de les capacitats de qualsevol persona, un plantejament sobre qui o què ens marca fins a on podem arribar.
15 de novembre: “LA XIFRA NEGRA”, amb el director (Empàtik Films, 2019)
Tortures, mals tractes i altres vulneracions de drets humans se segueixen produint avui a l’Estat espanyol per part de funcionaris públics encarregats de la custòdia de detinguts i penats. En quines condicions es tortura a Espanya? Per què costa tant denunciar-ho? Quines conseqüències té per a les víctimes i per als qui vulneren la llei? Víctimes, advocats, jutges, policies, defensors dels drets humans i altres experts analitzen les seves causes i apunten possibles vies de superació d’una xacra que posa en entredit en nostre Estat de dret.
20 de desembre: “CUIDAR ENTRE TERRES”, amb les directores (CooperAcció i Directa, 2019)
La María treballa d’interna, cuida 24 hores d’una persona gran a Tarragona, amb el cap posat en tenir cura del seu pare a l’altra banda de l’Atlàntic. La Lucelly cuida, des del bon dia al petó de bona nit, la filla d’una família de ciutat, mentre les seves creixen al camp. La Luz Míriam fa un sobreesforç per seguir lluitant en defensa del riu Magdalena ara que, desplaçada del territori on pescava, subsisteix com a treballadora de la llar. Són tres de les desenes de milers de dones que posen cos a una ‘fuga de cures’ d’Amèrica Llatina a Europa i dels territoris rurals a les ciutats. Tres de les moltes dones convertides en migrades i desplaçades que treballen cuidant lluny de casa seva, mentre, a la seva terra, altres dones omplen el buit quotidià per sostenir-hi la vida. Com analitza Camila Esguerra, investigadora colombiana, “el suposat desenvolupament dels països del Nord global ha estat a costa de l’explotació de les seves dones i la sobreexplotació de les dones migrants”. ‘Cuidar entre terres’ es fixa en les cadenes de cures, un fenomen transnacional i urbanitzat que encarna, en el cos de les dones del Sud global, la vigència de les relacions colonials. Una reflexió sobre el paper, tan imprescindible com invisibilitzat, de les cures en l’economia global.
Tornarem a gaudir de la presència de les directores i directors dels documentals, que ens explicaran l’experiència i podrem xerrar sobre l’obra i el tema.
L’entrada als passis serà a taquilla inversa: cadascú aportarà el que pugui i/o vulgui. Els diners recollits aniran íntegrament per a l’equip de cada documental.
Animeu-vos a venir!