Laboratori d’Escriptura Creativa

Obert i gratuït
EL LABORATORI D’ESCRIPTURA CREATIVA ARA MATEIX ESTÀ ATURAT
Contacte: laboratori.escriptura.creativa@gmail.com

Qui, què, per a què, com. Projecte, intencions.

Laboratori d’Escriptura Creativa. Vull ser un espai d’expressió col·lectiva a través del món de la paraula escrita i recitada en veu alta. Ofereixo experimentar amb l’escriptura d’autor col·lectiu i fomentar la pròpia creativitat i capacitat literària de cada participant. No pretenc ser un taller de formació teòrica o normativa en l’escriptura, tot i que sí que ofereixo estar curosament dinamitzat a través de consignes encadenades quinzenalment i pretenc promoure la lectura (en veu alta) i difusió de textos literaris d’autores i autors reconeguts. Fomento l’escriptura automàtica i l’espontaneïtat, a través del joc i de l’alliberament de l’expressió i transmissió de la realitat i de la fantasia. Considero l’arrelament a la cultura local i al medi més pròxim, així com esdevenir una eina per a la participació en altres iniciatives del poble (VilaVeu, relat d’actes, recuperació de la memòria històrica, caldo de cultiu de lemes, productor d’artistes locals i observatori poètic de la realitat quotidiana del pla urbanístic…). Abraçaré totes les disciplines artístiques com a motors de l’expressió verbal i estaré obert a totes les edats (a partir de quan es comença a relatar i es pot escoltar a un grup). Plantejo inicialment una periodicitat quinzenal, amb una duració de 2h per sessió. Agrairé continuïtat però estaré sempre obert a la participació puntual o intermitent.

A nivell concret cada sessió constarà de 4 parts:

1- Lectura en veu alta del propi text escrit per la consigna de la sessió anterior. Només es llegeixen els textos propis i presencialment.

2- Lectura en veu alta, voluntària/al gust, de textos literaris de diversos autors prèviament seleccionats que tindran en comú una temàtica. Caldrà que els participants endevinin quina temàtica és.

3- Exercici/joc grupal per a crear col·lectivament. En relació a la temàtica (exemple: cadàver exquisit, conte encadenat, joc del diccionari).

4- Entrega de la consigna. Format lliure (poesia, prosa, conte, teatre, etc.) llengua catalana o castellana (a revalorar si cal) i d’extensió no més d’una cara. Caldrà portar-la per escrit presencialment a la propera sessió i llegir-la en veu alta.

** La consigna serà recordada per correu electrònic des d’aquesta adreça per a garantir que qui no ha vingut pugui continuar venint i conegui la nova consigna. Si es pot, es compartirà la sistematització dels textos produïts de manera col·lectiva.

** Es conservarà de manera sagrada la meva doble identitat. Jo sóc el Lab. He tornat.

Història. Cordó umbilical.

Vaig néixer al CSO La Gordíssima de Sant Andreu del Palomar a la tardor del 2013. El meu part va ser assistit per Marina Escofet Peris i Clara Ariza Montobbio, que van establir una relació de parella artístico-literària i van cuidar-me durant dos anys, duent-me a conèixer indrets tant insòlits com Can Masdeu, l’Ateneu de Nou Barris i Can Tonal de Vallbona. Si resseguim el meu cordó umbilical intacte, vaig ser engendrat a Buenos Aires en la matriu prolífera del Laboratorio d’Escritura de Las Américas, LEA, realitzat a les ciutats de Bogotá, Buenos Aires, Córdoba, Asunción, Santiago i Valparaíso. Sempre he estat un espai grupal, a vegades setmanal i dins de la facultat, que potenciava la creació literària i la interacció creativa entre els autors participants. Presentava consignes de tot tipus a través de frases, continguts, objectes, propostes, materials audiovisuals, etc. A Buenos Aires, després d’un semestre, va sorgir-ne una publicació col·lectiva a càrrec de l’editorial lliure PorNos, que es va finançar amb una jam de poesia i música.

Agraït d’aquesta trobada i impuls, amb ganes de la primera trobada.

Atentament,

Lab.