L’Ateneu

Visió

La cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini, va dir l’escriptora Montserrat Roig. Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor tenen un teixit associatiu amb moltes entitats que aposten per accions en diferents àmbits. L’Ateneu aposta per l’activitat als carrers, places i locals a través de propostes culturals que esdevenen necessàries en el sí de la vida comunitària als pobles. Aquesta vida comunitària passa per compartir espais de trobada entre veïns i veïnes, per recuperar tradicions des del coneixement popular, per generar noves propostes, i apostar per l’autogestió com a via organitzativa. En aquest sentit, creiem que totes les habitants tenim la possibilitat de crear i participar de l’activitat del poble, i de fer-nos suport mutu tot enxarxant-nos amb les altres persones i entitats que actuen des de diferents àmbits al nostre territori més immediat. Estem en un moment en què la vida i moltes de les pràctiques comunitàries que tenim estan en perill per la manera com el sistema capitalista travessa a les persones, i tenim clar que és important fer apostes a través de la cultura de forma crítica .

Objectius principals

–        Fomentar la cultura crítica i popular a Vilamajor.

–        Fomentar la participació de diferents entitats en el teixit associatiu del poble.

–        Fomentar estructures horitzontals d’organització entre les entitats del poble.

Àmbits d’actuació:

  •   Activitats. L’Ateneu realitza diferents activitats diferents moments de l’any i amb alguns projectes concrets. Regularment s’han realitzat les activitats de “Parlem sobre la mort” l’1 de novembre i el dinar popular de nadal. A banda, s’han creat diferents cicles de cinefòrums i jornades temàtiques.
  •   Festes majors. L’Ateneu ha participat proposant activitats a les festes majors d’hivern i d’estiu, i ajudant a coordinar les nits de barraques amb altres entitats del poble, tractant de crear unes festes organitzades per part de les entitats. S’aposta per mantenir aquesta línia i tractar projectar festes gestionades per les entitats del poble.
  •   Paraigües legal popular. L’Ateneu vol fer una funció de paraigües per tal que tots els col·lectius que no disposin d’una estructura legal puguin organitzar actes al poble amb els permisos que requereixin.  En aquest sentit, qualsevol col·lectiu pot demanar a l’Ateneu per la possibilitat de realitzar una activitat sempre i quant s’adscrigui a la Visió de l’APV.

Recorregut

L’Ateneu Popular de Vilamajor apareix com a entitat itinerant (sense una seu concreta) al 2014 i de moment segueix sent així. Aquell primer any ja s’organitza el primer Parlem sobre la mort i el primer Dinar Popular de Nadal, activitats que esdevindrien tradicionals els següents anys. El 2017 l’APV ajuda a impulsar les barraques de Festa Major. En el període 17-19 s’impulsen els diferents cicles de cinefòrum i diferents activitats com el Vilamavòlei, i a principis del 2019 s’organitza el primer cicle de cançó d’autor del poble. L’activitat de l’Ateneu creix però el 2020 la pandèmia de la COVID-19 provoca una parada en sec de la majoria d’activitats de l’APV. S’aposta per mantenir viva la cultura al poble però amb moltes dificultats que ocorren arreu. No obstant, es realitza un acte de dol comunitari i també cartelleria de reivindicació de la cultura com a eina necessària per la comunitat. Des d’aleshores l’ateneu s’ha mantingut en un estat de parada. La tardor de 2022 l’Ateneu reempren la marxa per reestructurar l’espai que havia quedat buit.

Funcionament

  •       Assemblearisme i horitzontalitat. Les persones que participen de l’Ateneu formen part d’una assemblea gestora que organitza i coordina les diferents activitats i col·laboracions. Aquesta és horitzontal i sense rols de poder establerts, amb respecte per tots els tipus de persones i amb obertura a l’escolta a posicions polítiques. Una persona pot restar a l’assemblea de l’Ateneu un temps determinat mentre es prepara una activitat concreta o més temps. Tot i mantenir una estructura d’entitat legal, aquesta serveix per la formalitat útil de cara a la gestió de permisos.
  •       Independència econòmica. La caixa de l’Ateneu no pren diners de les partides de cultura de l’Ajuntament i autoorganitza les activitats que realitza amb els diners guanyats en d’altres activitats, així com la Festa Major.