Comunicat: Apostem per mantenir les Festes Majors

L’Ateneu Popular de Vilamajor aposta per mantenir les festes majors del poble

Des de l’Ateneu Popular de Vilamajor volem reivindicar les Festes Majors dels pobles com Sant Pere i Sant Antoni, i tenim motius de sobres per fer-ho, tot i la situació que vivim aquest 2020.

La Festa Major és un espai de trobada comunitària. És recordar-nos que cada poble té unes places i uns espais a compartir i que tothom pot participar de les activitats, gaudint-ne o participant en l’organització. És un moment de germanor i és part de la història, patrimoni i cultura de cada poble. La Festa Major és un ritual anual que ha anat evolucionant i adaptant-se als diferents temps i les diferents persones que han habitat el poble, mantenint tradicions i creant-ne de noves.

Així, pensem que hem de ser capaços d’imaginar, inventar i adaptar la festa al moment. Pensem que això també és fer salut i que l’alegria que aporta és el que manté la flama viva i la confiança que tot el que vivim ara passarà. No parlem de trencar criteris epidemiològics, parlem d’adaptar les activitats respectant sempre el moment sanitari en què ens trobem. Pensem que estem aprenent cada dia amb tot el que passa i que la intel·ligència col·lectiva ens permetrà tirar-ho endavant. També és així una oportunitat per tornar la festa a l’àmbit més local, a l’ús de l’aire lliure per a tots els veïns i veïnes. A més a més, apostem per activitats no virtuals, i apel·lem a no assumir que la nova normalitat que ens venen anirà digitalitzada al cent per cent de la vida.

  • Reivindiquem així l’ús de l’escenari per a concerts petits, cantautores, talleristes i activitats infantils.
  • Reivindiquem els àpats populars a les places i parcs, concursos de paelles i altres.
  • Reivindiquem activitats itinerants, des de tabalades i txarangues fins a rues pel poble, i que puguin portar així la festa als balcons de la gent que prefereixi  o no pugui sortir de casa.
  • Reivindiquem, a més, que la gent surti als balcons a participar amb les seves activitats, i que també ofereixin la seva part de festa major a la resta.
  • Reivindiquem també el mocador de Festa Major com a possible mascareta per als dies assenyalats.

Creiem que cadascuna de les activitats que es proposin es pot pensar des de la fase concreta de desconfinament en què ens trobem. I que es poden pensar propostes amb més detall per a cada cosa. Per això convidem la resta d’entitats del poble a sumar-se a aquest escrit i a pensar que podran adaptar les activitats que anualment organitzen amb els mínims riscos.

A més a més, fem una crida que totes les viles puguin tenir la seva foguera de Sant Joan el 23 de juny a la nit, i que el caliu del foc cremi tots els virus de la societat. 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *