07/08 – Festival de l’economia social i solidària rural

Aquest dissabte 7 d’agost s’ha organitzat a la Vall d’en Bas (la Garrotxa) la segona edició del FESS Rural (Festival de l’economia social i solidària rural). Aquí podeu veure’n la Programació.

Algunes persones de Vilamajor hi anirem, si us voleu sumar contacteu amb l’Ateneu.

Malgrat els processos de desagrarització i despagesització que ha patit el camp català des dels anys 50 del segle XX, encara a dia d’avui bona part l’activitat socioeconòmica i cultural del nostre món rural gravita entorn el sector primari. Tanmateix, en general el sector primari del país addueix greus problemes estructurals (envelliment, masculinització, endeutament, contaminació d’aqüífers, degradació dels ecosistemes, esgotament dels recursos naturals, ineficiència energètica…) els quals són, en bona mesura, conseqüència de més de 60 anys d’industrialització i intensificació de les activitats agropecuàries.  Hi ha però, motius per a l’esperança: la nova pagesia compromesa amb l’Agroecologia, la Sobirania Alimentària i l’ESS és present arreu del territori català i representa una part cada vegada més important de les noves incorporacions al sector. Alhora, aquesta nova pagesia està jugant un paper clau en els processos que promouen la transformació des de baix dels sistemes alimentaris locals per fer-los més sans, més justos, més resilients i més sostenibles.

Conscients del protagonisme que en el món rural ha de tenir el sector primari en general, i la nova pagesia en particular, en la definició i la materialització de noves estratègies de desenvolupament local orientades a regenerar els ecosistemes i les economies locals, hem decidit dedicar una part significativa del programa del II FESSrural a reflexionar col·lectivament sobre els impactes i les implicacions d’un subsector del sector primari que tant a la Garrotxa com a la majoria de comarques veïnes té un pes específic determinant: el sector carni. Efectivament, la importància del sector carni a comarques com ara la Garrotxa és incontestable ja que, degut a la seva dimensió, interconnexió i trets característics, el sector carni té implicacions molt profundes i àmplies que abasten des del model agroalimentari fins el de la mobilitat, el turístic, l’energètic o el territorial. Dit d’una altra manera, per transformar els nostres pobles, ciutats i comarques rurals en clau emancipadora i de justícia ecosocial hem d’encetar el debat sobre la necessitat de transformar el sector carni.

És per això que el programa de la II Fira de l’Economia Social i Solidària Rural inclou tres taules rodones que abordaran el present i el futur del sector carni des de perspectives diverses, i per mitjà del testimoni d’algunes de les persones i iniciatives que lluiten cada dia per consolidar les bases del que serà el sector carni del futur: ramaderia extensiva, producció ecològica, comercialització conjunta i per mitjà de circuits curts, consum cooperatiu i de proximitat, etc.

Font: fessrural.cat/programacio-2021

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *