Ara que tornen a estar ben presents qüestions com la presó i l’autoritarisme d’un Estat hereu del franquisme, des de l’Ateneu organitzem el passi del documental “COPEL: Una historia de rebeldía y dignidad“, amb la presència i la participació d’un membre del col·lectiu Ex-Presxs Sociales-COPEL en la presentació d’aquest i el col·loqui obert posterior. El divendres 9 de febrer a les 19h a La Sala.
— CARTELL: veure més avall —
Sinopsi: Amb la mort de Franco, la democratització del règim dictatorial no és atorgada graciosament des de dalt, sinó forçada des de baix per multitud de moviments reivindicatius que, començant per les vagues salvatges organitzades per assemblees, conceben la democràcia a la seva manera. L’amnistia, per exemple, no s’aconsegueix sinó després de varis cicles de mobilitzacions al carrer, en enfrontament permanent amb antidisturbis i a costa de bon nombre de morts. De la mobilització espontània i autoorganitzada dels presos socials reivindicant l’amnistia per a nosaltres, sorgeix la Coordinadora de Presos En Lucha (COPEL), organització horitzontal i assembleària amb la qual prenem la paraula aquells que mai l’havíem tingut, aconseguint posar l’Estat en un compromís durant més de dos anys i traient a la llum la injustícia i inhumanitat fonamental de la màquina social punitiva. Aquesta és la seva història, explicada a moltes veus per algunes persones que la vam viure, en diàleg amb altres que s’interessen per ella aquí i ara. El relat sorgeix d’un debat i una reflexió estratègica, útils per a aquells qui es plantegen en el present la lluita contra la presó.
— DOSSIER sobre el documental (pdf) —
“Després de 40 anys de silenci, un grup d’antics components de la COPEL hem decidit explicar la seva història, la de la intervenció autoorganitzada en la ‘Transició espanyola a la democràcia’ dels presos socials, perquè es respectés la nostra condició de persones incloent-nos en l’amnistia.”