Recollim signatures per la ILP Montseny!

Un membre de l’Ateneu s’ha fet fedetari per recollir signatures per a la ILP Montseny (Iniciativa Legislativa Popular). Podeu signar a partir dels setze anys! Aquest 1 de setembre s’ha reiniciat la campanya de recollida de firmes que va quedar aturada pel confinament.

Trobareu informació sobre la ILP Montseny a la pàgina web ilp-montseny.cat i aquí sota.

Què passa al Montseny?

L’any 2016 el Pla Especial de protecció del Montseny aprovat l’any 2008 va ser anul·lat per una sentència del Tribunal Suprem, retornant la situació legal de l’any 1977. A dia d’avui els valors ambientals del massís i la seva contribució al manteniment d’unes condicions de vida sostenibles, estan en perill.

La inoperància de les institucions que haurien de vetllar per la conservació d’aquest espai natural ha permès que la situació es vagi degradant, i s’han anat acumulant projectes especulatius que estan posant en perill els corredors biològics, la conservació de les espècies protegides i dels recursos ambientals.

Una llei per protegir el Montseny

Davant d’aquesta situació, tips d’esperar respostes de l’Administració, la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM), conjuntament amb les entitats DEPANA, Ecologistes en Acció i SEO/BirdLife, hem presentat al Parlament una proposició de Llei de declaració del Parc Natural del Montseny, de Paratges Naturals d’Interès Nacional i de Reserves Naturals Integrals.

Una llei que recull aspectes jurídics, organitzatius, geogràfics, socials, ambientals i científics, que justifiquen la seva necessitat i estableixen les bases, la delimitació i els nivells de protecció de l’espai natural.

Què és una ILP?

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) és un instrument de democràcia directa, fonamentada en el dret de la ciutadania a plantejar al Parlament de Catalunya el debat i la votació de propostes de llei sobre temes que siguin d’interès per a un sector de la població. La proposició de llei ha de comptar, com a mínim, amb el suport de 50.000 signatures perquè pugui ser discutida al Parlament i tingui la possibilitat de ser aprovada.

El perquè de la ILP Montseny

  • Cal recuperar la protecció del Parc Natural del Montseny adaptant-la als coneixements del segle XXI i als reptes ambientals existents.
  • La indefinició jurídica actual genera conflictes ambientals a zones que haurien de ser protegides.
  • Cal revisar els criteris d’ús públic del Parc, per evitar la terciarització massiva del territori i la hiperfreqüentació de determinats espais del massís.
  • La lluita contra els grans incendis i contra la despoblació humana de la muntanya requereix polítiques valentes, més enllà dels negocis privats d’uns pocs.
  • La fixació del sector primari ajudaria a mantenir un territori divers, garantia d’una economia real, de proximitat, permetent una major resiliència davant del canvi climàtic.
  • L’esdevenidor de les zones protegides ha de ser una projecció del futur que volem deixar a les generacions que ens seguiran.

La teva signatura és necessària

Us demanem el vostre suport a la #ILPMontseny i fem una crida a la participació per tal de protegir la biodiversitat i els valors ambientals del Montseny. Recordeu: si compliu amb els altres requisits, podeu signar a partir dels setze anys!

2 comments

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *