04/10 – Una història crítica de les esquerres (presentació + debat)

El divendres 4 d’octubre organitzem la presentació del llibre “Una història crítica de les esquerres” (edicions El Jonc, 2019), de Xavier Diez, historiador i escriptor. Després de la presentació hi haurà un espai de debat obert. L’acte tindrà lloc a les 19h a l’Espai Polivalent de Sant Antoni de Vilamajor (c/ França, 12). Co-organitzem l’acte conjuntament amb el CDRL Vilamajor.

Ens engresquem a organitzar aquesta presentació després de l’èxit que va tenir l’acte “El Port de la Selva, un passat cooperativista aixafat pel franquisme” (Setmana Cultural 2019), amb la presentació del llibre d’Isidre Coromines.

El tema ens sembla molt interessant i que pot donar molt peu al debat i a la reflexió sobre els temps que vivim i les possibilitats de generar moviments transformadors.

SINOPSI DEL LLIBRE:

L’actualitat evidencia una crisi sistèmica d’unes esquerres caracteritzades pels seus fracassos, certa incapacitat d’oferir solucions a nous reptes i una clara impotència a l’hora d’enfrontar-se a la deriva reaccionària que vivim.

“Una història crítica de les esquerres” pretén plantejar una recerca sobre les raons profundes d’aquesta crisi. Per fer-ho, repassa la història de les esquerres a Occident, des de la Revolució Francesa fins a l’impacte de la globalització contemporània, a partir d’una concepció plural dels moviments polítics i ideològics que s’han plantejat una societat més justa d’acord amb els principis republicans de “llibertat, igualtat i fraternitat”. Per això, ens ofereix un recorregut pels èxits i els fracassos d’aquests corrents que van del marxisme a l’anarquisme, passant per les seves variants que han tractat d’oposar-se al capitalisme: el republicanisme, la socialdemocràcia, l’ecologisme, l’antiracisme o el feminisme.

Una segona part del text aborda una anàlisi profunda sobre el context social actual i la seva interacció amb les idees i pràctiques de les esquerres, a fi de convidar el lector a comprendre la raó de les seves inconsistències actuals. En darrera instància i amb vocació de manifest, desenvolupa un seguit de polèmiques propostes que conviden els diferents moviments socials i polítics a recuperar la iniciativa.

LECTURES RELACIONADES:

  • “El gran vici de les esquerres és l’obediència. Tot el dia obeeixen” (entrevista a Vilaweb)
    “L’esquerra sembla que faci el joc a la globalització dient que això de la seguretat és carrincló i avorrit. Doncs no. La gent vol seguretat. I no parlem de ser atacats a la cantonada. Parlem de seguretat econòmica, familiar, en les mateixes idees. Davant la inseguretat laboral, familiar, hi ha algú que parla de seguretat. I no és l’esquerra. Són els reaccionaris.”
  • Els set pecats capitals de les esquerres (article a Sentit Crític)
    Els pecats que planteja: L’estètica (i els seus excessos), la supèrbia, la incomoditat respecte les classes populars, absència d’un relat coherent, intrusisme (o la temptació del control social), ingenuïtat (o platonisme suïcida) i manca d’autoconfiança.

ALTRES ARTICLES DE L’AUTOR:

L’autor escriu sovint al seu bloc personal “Espai de dissidència” i té publicats altres llibres com “Anatomia d’una ruptura. Espanya, Catalunya, 1975-2014”, “El pensament polític de Salvador Seguí”, “L’anarquisme, fet diferencial català”

EL CARTELL:

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *