Aquest novembre Joám Evans visita les nostres contrades i el dijous 12 l’hem convidat a Vilamajor, organitzem des de l’Ateneu una xerrada-debat amb ell. La seva ponència es titula “Democràcia directa i béns comunals a Galícia: passat, present, futur”. Serà a les 19h a Sant Pere, a Can Llobera (carrer de Can Llobera, 19).
A Galícia dos terços del territori són encara terres en mà comuna sota gestió assembleària. Aquest fet revela una història oculta de la importància històrica i profundes arrels del règim comunal del nord-oest peninsular i ofereix oportunitats per imaginar el desenvolupament futur de societats autoorganitzades des de baix en aquell mateix context geogràfic i cultural.
Joám és pagès, comuner, pare i activista rural a Galícia, on participa en col·lectius com el Partido da Terra, Véspera de Nada o la societat històrica i cultural de Lousame “Coluna Sanfins”. És també coautor del llibre Tempos chegados? Sobre o futuro político de Galiza.
S’ha creat un esdeveniment al facebook per difondre-ho per allà.
Aquí hi ha alguns materials per introduir-se al tema:
- Les muntanyes veïnals com a model participatiu, article a eldiario.es sobre els monts gallecs en mà comuna.
- Sobirania: autogovern assembleari, comunals i autosuficiència, entrevista a una membre del Partido da Terra de Lousame.
- Els béns comuns, segles de resistència contra lleis i mesures polítiques de privatització, reportatge a la Directa sobre els béns comunals als Països Catalans.
- El comunal, fragment de l’estudi “El comú català. La història dels que no surten a la història”, publicat aquest octubre.
- En todas as mans, tràiler d’un documental recent publicat sobre els monts veïnals gallecs: