Des de l’Ateneu Popular de Vilamajor subscrivim aquest comunicat de Vilamajor Acull, publicat al seu facebook el 17 de febrer:
–
Arran de l’arribada a Sant Pere de joves migrats sols
Des de Vilamajor Acull defensem el dret universal a una vida digna, amb tots els drets bàsics garantits. Ens centrem en les persones migrades, arran de la crisi humanitària que va provocar la guerra de Síria, i l’èxode cap a una Europa que va blindar les seves fronteres, generant milers de morts i camps de refugiats desbordats i deshumanitzats.
Defensem el dret de refugi i acolliment per a les persones que fugen de la guerra o de la violència estructural que suposa la pobresa, amb especial atenció a les persones més vulnerables, com ara són els menors.
En aquest sentit, veiem com una oportunitat, per poder créixer com a comunitat madura, corresponsable i conscient, la creació del centre d’acollida per a joves migrats sols al nucli urbà de Sant Pere de Vilamajor.
Cal, però, que la creació d’aquest centre vagi acompanyada de la implicació de veïns i veïnes, a més de les institucions i entitats que n’assumeixen la gestió. Pensem que és imprescindible que els joves que vindran a Sant Pere el mes de març, tinguin una bona acollida entre la població. Creiem que és des de la vinculació amb la gent del poble, que els joves podran construir-se com a subjectes respectuosos i responsables i, alhora, la població acollidora tindrem l’oportunitat de construir-nos en els valors de la generositat, la solidaritat i l’estimació envers l’altre.
Altres posicions de rebuig o exclusió cap aquests joves, només ens ha de reportar tensió i conflicte entre uns i altres, i fer créixer la polarització entre la població més afavorida i la menys afavorida.
Tenim l’oportunitat d’acollir joves que estan lluny de la seva terra i de la seva gent, que han patit massa, i massa d’hora. Tenim l’oportunitat d’oferir-los un lloc on puguin sentir-se bé, acceptats i respectats i que, així, puguin estimar aquest lloc i la gent que hi vivim.
Des de Vilamajor Acull ens hem posat en contacte amb persones que han fet de mentores d’aquests joves a Canet, on actualment resideixen. Ens han assegurat que l’experiència ha estat del tot positiva. Tant és així, que estan treballant per tal que els joves no marxin de Canet, i no perdin els vincles i l’estabilitat que han aconseguit. I més, tenint en compte que la tònica habitual és fer voltar aquests joves per diferents centres durant la seva infantesa i adolescència, impedint que s’assentin els vincles que qualsevol persona necessita per desenvolupar-se adequadament. El que ells prefereixen i senten, no compte per res, i es veuen abocats a la resignació de la pèrdua contínua de l’entorn conegut i de persones estimades.
Malgrat aquest fet, sembla que l’arribada dels joves a Sant Pere ja està decidida i organitzada. Així que, amb l’esperit que apuntàvem abans, caldrà que la comunitat de Sant Pere siguem conscients de l’estat emocional en què arribaran, i deixem egoismes i tancaments sistemàtics a banda, per fer-los costat des de la comprensió que són joves que han patit i que aquest nou trasllat és un gran trasbals per a ells.