Al nord de Síria, a la regió coneguda com “Rojava”, el poble kurd –juntament amb comunitats àrabs, assíries, armènies, turcmanes…– fa anys que desenvolupa una proposta d’organització social i de valors fonamentada en la democràcia de base, l’alliberament de les dones, la convivència respectuosa entre ètnies i cultures, l’economia social i cooperativa, l’ecologia… Des que va començar la inestabilitat del règim sirià, el poble kurd ha apostat per intentar tirar endavant aquesta via, exercint el seu dret a l’autodeterminació. Al mateix temps, ha exercit el seu dret a l’autodefensa, combatent l’assetjament militar de l’Estat Islàmic. Les milícies kurdes YPG-YPJ –entre d’altres– s’han fet conegudes arreu del món per haver estat absolutament crucials en la lluita fins ara victoriosa contra el gihadisme organitzat a la zona.
Des de l’Ateneu Popular de Vilamajor ens hem apropat a aquesta realitat a través de documentals que hem passat en tres cinefòrums: “Kurdistan, la guerra de les dones”* (Mylène Sauloy, 2016), “El Sol del Nord. Construint l’autonomia a Bakur” (Ivardia Produccions, 2018) i “Comandant Arian. Una història de dones, guerra i llibertat” (Alba Sotorra, 2018). Rojava ara mateix és un exemple i una esperança per a l’Orient Mitjà, i també per a tot el món. La seva revolució està sent inspiradora per a moltes persones que veiem la necessitat de canviar el rumb desastrós que portem la majoria de societats.
Fa uns dies que Erdogan, al capdavant de la maquinària estatal turca, ha anunciat una invasió militar imminent i total a Rojava. La seva excusa és voler crear un “espai de seguretat”, però l’objectiu que fa temps que té és massacrar la resistència kurda organitzada allà, que considera enemiga perquè planta cara al seu autoritarisme i nacionalisme excloent. Avui en dia és ben conegut que l’Estat Turc –membre de l’OTAN amb el segon exèrcit més poderós d’aquesta aliança– ha estat col·laborant per activa i per passiva amb l’Estat Islàmic.
Ara farà dos anys dels atemptats a Barcelona i Cambrils. Recordem les víctimes i enviem el nostre condol a familiars i amistats, però no ens podem quedar aquí. Hem de buscar les causes dels mals i denunciar els causants i els còmplices. Quins interessos generen inestabilitat a l’Orient Mitjà? Qui finança i promou el terrorisme gihadista, o s’hi alia? Qui ven armes als Estats tacats de sang innocent, com el turc?
Fem una crida als veïns i veïnes i entitats del Baix Montseny i el Vallès Oriental a denunciar, mobilitzar-nos i actuar davant la guerra que vol iniciar Erdogan i la complicitat internacional!
Contra el feixisme i la guerra, per la pau, els drets humans i els drets dels pobles a autodeterminar-se.
Seguim la informació i les convocatòries d’Azadí, plataforma de solidaritat amb el poble kurd:
azadiplataforma.wordpress.com | facebook.com/azadi.plataforma | twitter.com/AzadiPlataforma | t.me/plataformaazadi
__
* Aquest documental està disponible aquí: https://youtu.be/uEe9WkJyYkE